Felső és alsó végtagi artériák és vénák duplex ultrahangvizsgálata

Felső és alsó végtagi artériák és vénák duplex ultrahangvizsgálata

végtag Ultrahang vizsgálat

Az érrendszer két leggyakoribb megbetegedése az artériás érelmeszesedés és a vénás thrombosis. Mindkettő az adott érszakasz szűkületével és esetleges elzáródásával jár.
Az artériák ultrahangvizsgálatával már minimális érbelhártya megvastagodás és egészen kicsi meszesedések is kimutathatók. Amennyiben ezek az ér keresztmetszetének csökkenését okozzák, úgy pontosan megállapítható a szűkület helye, kiterjedése, százalékos mértéke.

Dokumentálható a szűkületben illetve környezetében a véráramlás jellegének, sebességének eltérései , súlyos esetben az áramlás teljes hiánya is. Más esetben az artéria kóros tágulatának (aneurysma), sérülés vagy beavatkozást követően vérömleny kimutatására és ellenőrzésére használható.
A vénás szakaszon a thrombosis kimutatásában van nagy jelentősége (emboliaforrás), de fontos szerepet tölt be krónikus vénás keringési elégtelenség esetén vénabillentyű- elégtelenség és thrombosis utáni elváltozások tisztázásában, valamint a visszértágulatok és visszerek felületes gyulladásos folyamatainak diagnosztizálásában is.

Hogyan zajlik a vénák duplex ultrahang vizsgálata?

Az ultrahang vizsgálat alapvetően hanyatt fekve történik. Fájdalommentes vizsgálat ultrahang-hullámok segítségével. Zselés anyagot kenünk a páciens bőrére mely az ultrahangfejet segíti a könnyebb mozgásban.
A szervek a vizsgálófejnek köszönhetően megjelennek a képen, amelynek következtében szükség esetén akár méréseket is lehet végezni az adott szervről.

Vannak-e kockázatok az ultrahangvizsgálaton?

Az ultrahangvizsgálatok (szonográfia) az előírásoknak megfelelő alkalmazás esetén alig jelentenek kockázatot. Ezért az ultrahangos diagnosztikát manapság szinte minden orvosi szakterület alkalmazza. Alacsony kockázatú, nem invazív alkalmazásnak tekinthető, amely fájdalommentesen és sugárterhelés nélkül végezhető. A röntgensugárzással ellentétben például a szonográfiában használt hanghullámok nem gyakorolnak káros hatást a sejtekre vagy a test sejtalkotóira.

A szervek a vizsgálófejnek köszönhetően megjelennek a képen, amelynek következtében szükség esetén akár méréseket is lehet végezni az adott szervről.

Alacsony kockázatú

Fájdalom mentes

Sugárterhelés mentes

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Az ultrahang vizsgálatra semmilyen előkészület nem szükséges. Ha rendelkezik a páciens korábbi lelettel azt lehetőség szerint hozza magával.