Lágyrész ultrahangvizsgálat

Lágyrész ultrahangvizsgálat

Lágyrész Ultrahang vizsgálat

A bőr alatti felületes rétegekben előforduló elváltozások vizsgálata során azok méretét, szerkezetét, környezetükhöz való viszonyát ítéljük meg. Ezek az elváltozások lehetnek folyadéktartalmúak (pl ganglion, cysta, tályog), vagy szöveti szerkezetűek (nyirokcsomó vagy zsírcsomó). Sebészi eltávolítás, feltárás előtt fontos információ az elváltozás pontos kiterjedése, mélysége, valamint, hogy környezetében van-e nagyobb érképlet.

Hogyan zajlik a légyrészek ultrahang vizsgálata?

Az ultrahang vizsgálat alapvetően hanyatt fekve történik. Fájdalommentes vizsgálat ultrahang-hullámok segítségével. Zselés anyagot kenünk a páciens bőrére mely az ultrahangfejet segíti a könnyebb mozgásban.
A szervek a vizsgálófejnek köszönhetően megjelennek a képen, amelynek következtében szükség esetén akár méréseket is lehet végezni az adott szervről.

Vannak-e kockázatok az ultrahangvizsgálaton?

Az ultrahangvizsgálatok (szonográfia) az előírásoknak megfelelő alkalmazás esetén alig jelentenek kockázatot. Ezért az ultrahangos diagnosztikát manapság szinte minden orvosi szakterület alkalmazza. Alacsony kockázatú, nem invazív alkalmazásnak tekinthető, amely fájdalommentesen és sugárterhelés nélkül végezhető. A röntgensugárzással ellentétben például a szonográfiában használt hanghullámok nem gyakorolnak káros hatást a sejtekre vagy a test sejtalkotóira.

A szervek a vizsgálófejnek köszönhetően megjelennek a képen, amelynek következtében szükség esetén akár méréseket is lehet végezni az adott szervről.

Alacsony kockázatú

Fájdalom mentes

Sugárterhelés mentes

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Az ultrahang vizsgálatra semmilyen előkészület nem szükséges. Ha rendelkezik a páciens korábbi lelettel azt lehetőség szerint hozza magával.