Nyaki erek színes-duplex vizsgálata

Nyaki erek színes-duplex vizsgálata

Nyaki ultrahang vizsgálat

A nyaki erek ultrahangvizsgálata az utóbbi időben szűrővizsgálattá vált a magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek részére. A nagyfelbontású vizsgálófej segítségével a nyakon futó, központi idegrendszert ellátó nagy erek részlet gazdag vizsgálatát jelenti, mely során az ér belső falának állapota, esetleges felrakódások, meszesedések jelenléte, a véráramlás iránya, sebessége és az esetleges szűkületek, elzáródások ábrázolhatók.

Hogyan zajlik a nyaki erek duplex ultrahang vizsgálata?

Az ultrahang vizsgálat hanyatt fekve történik a páciens felső teste alá párnát helyezünk, hogy minél jobban hozzáférhető legyen a vizsgált terület. Fájdalommentes vizsgálat ultrahang-hullámok segítségével. Zselés anyagot kenünk a páciens bőrére mely az ultrahangfejet segíti a könnyebb mozgásban.
A szervek a vizsgálófejnek köszönhetően megjelennek a képen, amelynek következtében szükség esetén akár méréseket is lehet végezni az adott szervről.

Vannak-e kockázatok az ultrahangvizsgálaton?

Az ultrahangvizsgálatok (szonográfia) az előírásoknak megfelelő alkalmazás esetén alig jelentenek kockázatot. Ezért az ultrahangos diagnosztikát manapság szinte minden orvosi szakterület alkalmazza. Alacsony kockázatú, nem invazív alkalmazásnak tekinthető, amely fájdalommentesen és sugárterhelés nélkül végezhető. A röntgensugárzással ellentétben például a szonográfiában használt hanghullámok nem gyakorolnak káros hatást a sejtekre vagy a test sejtalkotóira.

A szervek a vizsgálófejnek köszönhetően megjelennek a képen, amelynek következtében szükség esetén akár méréseket is lehet végezni az adott szervről.

Alacsony kockázatú

Fájdalom mentes

Sugárterhelés mentes

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatra semmilyen előkészület nem szükséges. Ha rendelkezik a páciens korábbi lelettel azt lehetőség szerint hozza magával.