Pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálata

Pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata

Nyaki Ultrahang vizsgálat

A vizsgálat során a pajzsmirigylebenyek nagyságának mérése, a mirigyállomány szerkezeti megítélése történik, kiegészítve a pajzsmirigy vérellátásának színes Doppler vizsgálatával.

Az ultrahang vizsgálat javasolt minden olyan esetben amikor belgyógyász vagy endokrinológus (esetleg a páciens maga) fizikális vizsgálat során megnagyobbodott nyirokcsomókat észlel. A nagy nyálmirigyek közül az áll alatti, és a fültőmirigy vizsgálata, a nyaki nyirokcsomó területek vizsgálata történik. Nem igényel semmilyen előkészítést.

Hogyan zajlik a pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata?

Az ultrahang vizsgálat hanyatt fekve történik a páciens felső teste alá párnát helyezünk, hogy minél jobban hozzáférhető legyen a vizsgált terület. Fájdalommentes vizsgálat ultrahang-hullámok segítségével. Zselés anyagot kenünk a páciens bőrére mely az ultrahangfejet segíti a könnyebb mozgásban.
A szervek a vizsgálófejnek köszönhetően megjelennek a képen, amelynek következtében szükség esetén akár méréseket is lehet végezni az adott szervről.

Vannak-e kockázatok az ultrahangvizsgálaton?

Az ultrahangvizsgálatok (szonográfia) az előírásoknak megfelelő alkalmazás esetén alig jelentenek kockázatot. Ezért az ultrahangos diagnosztikát manapság szinte minden orvosi szakterület alkalmazza. Alacsony kockázatú, nem invazív alkalmazásnak tekinthető, amely fájdalommentesen és sugárterhelés nélkül végezhető. A röntgensugárzással ellentétben például a szonográfiában használt hanghullámok nem gyakorolnak káros hatást a sejtekre vagy a test sejtalkotóira.

A szervek a vizsgálófejnek köszönhetően megjelennek a képen, amelynek következtében szükség esetén akár méréseket is lehet végezni az adott szervről.

Alacsony kockázatú

Fájdalom mentes

Sugárterhelés mentes

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatra semmilyen előkészület nem szükséges. Ha rendelkezik a páciens korábbi lelettel azt lehetőség szerint hozza magával.