Ultrahang vizsgálat

Ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang vizsgálat egy igazán gyors, viszonylag könnyen elvégezhető, és fájdalommentes képalkotó megoldás mindazoknak, akik valamilyen panasz miatt kérik, ugyanakkor az ultrahang vizsgálat egyre népszerűbb azok körében is, akik egészségük megőrzésének érdekében jelentkeznek a vizsgálatra.

A gyors diagnózis felállításában betöltött szerepe ellenére, az ultrahang vizsgálat a hosszú várakozási idő miatt gyakran szóba sem kerül orvos és betege között. Az ultrahang diagnosztikai magánrendelés ebben nyújt segítséget, hiszen itt beutaló és várakozási idő nélkül kérhet bárki, saját részre is végezhet ultrahangos vizsgálatot.

Ultrahang vizsgálat

Mikor ajánlott az ultrahang vizsgálat elvégzése?

magas vérnyomás, cukorbetegség esetén
magas koleszterinszintnél
mozgásszegény életmód, dohányzás, túlsúly miatt
szívműtét, szívkatéterezés előtt a kivizsgálás részeként
magas kolesztcsaládban előforduló érelmeszesedés eseténerinszintnél
ismert meszesedés, szűkület vagy elzáródás ellenőrzésére
érműtétek utáni állapot ellenőrzésére
hirtelen látásvesztés, beszédképtelenség után
agyi vérellátási zavarok (TIA, stroke) esetén
szédülés, hányinger, járásbizonytalanság, memóriazavar esetén
tapintható nyaki elváltozások esetén
nyaki, nyelési disz komfort érzés esetén
pajzsmirigy működésére vonatkozó laboreredmények eltérésekor, alul- vagy túlműködés gyanúja esetén
fájdalmas nyálmirigyek, főként étkezés közben
ismert betegségek változásának megítélésére
műtét utáni állapot
a nyirokcsomók állapotának megítélésére a feji-nyaki régió rosszindulatú daganatos betegségei esetén
a kezelés hatékonyságának követése ún. status rögzítés
magas vérnyomás, cukorbetegség esetén
magas koleszterinszintnél
szívműtét, szívkatéterezés előtt a kivizsgálás részeként
fájdalom, trauma, mozgáskorlátozottság
érműtétek utáni állapot ellenőrzésére

Milyen ultrahangvizsgálatokat végzünk?

Az ultrahang vizsgálat az egészségre egyáltalán nem káros, hiszen semmiféle sugárterheléssel nem jár, szükség esetén akár naponta is végeztethető. Alkalmazható belgyógyászati, gasztroenterológiai, angiológiai, neurológiai, ortopédiai/traumatológiai, kardiológiai és sok más szakterületen is. Az alábbiakban klinikánkon leggyakrabban végzett UH vizsgálatokról tájékozódhatnak bővebben.

Ultrahang vizsgálat budapest

A vizsgálat során a hasi szervek közül a máj, az epeutak, epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, hasi nyirokcsomók, vesék és mellékvesék, a hasi aorta, húgyhólyag, valamint a kismedencében elhelyezkedő női- és férfi nemi szervek áttekintése történik.

Pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálata

Az ultrahang segítségével a pajzsmirigy kisebb változásait is megfigyelhetők. A vizsgálat során a pajzsmirigylebenyek nagyságának mérése, a mirigyállomány szerkezeti megítélése történik, kiegészítve a pajzsmirigy vérellátásának színes Doppler vizsgálatával.

Nyaki Ultrahang vizsgálat
végtag Ultrahang vizsgálat

Felső és alsó végtagi artériák és vénák színes duplex ultrahangvizsgálata

Az érrendszer két leggyakoribb megbetegedése az artériás érelmeszesedés és a vénás thrombosis. Mindkettő az adott érszakasz szűkületével és esetleges elzáródásával jár. Már minimális érbelhártya megvastagodás és egészen kicsi meszesedések is kimutathatók.

Nyaki erek színes-duplex vizsgálata

A nyaki erek ultrahangvizsgálata az utóbbi időben szűrővizsgálattá vált a magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek részére.

A nagyfelbontású vizsgálófej segítségével a nyakon futó, központi idegrendszert ellátó nagy erek részlet gazdag vizsgálatát jelenti, mely során az ér belső falának állapota, esetleges felrakódások, meszesedések jelenléte, a véráramlás iránya, sebessége és az esetleges szűkületek, elzáródások ábrázolhatók.

Nyaki ultrahang vizsgálat
Lágyrész Ultrahang vizsgálat

Lágyrész ultrahangvizsgálat

A bőr alatti felületes rétegekben előforduló elváltozások vizsgálata során azok méretét, szerkezetét, környezetükhöz való viszonyát ítéljük meg.

Ezek az elváltozások lehetnek folyadéktartalmúak (pl ganglion, cysta, tályog), vagy szöveti szerkezetűek (nyirokcsomó vagy zsírcsomó).

Nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálata

A nyaki lágyrészek ultrahangvizsgálatát legtöbbször megnagyobbodott nyirokcsomók kimutatására végezzük.

Felvilágosítást kaphatunk a nyaki, állkapocs alatti és a fültőmirigy régiójában tapintható csomó szerkezetéről, valamint a környező szövetekhez, erekhez való viszonyáról.

Nyaki ultrahang vizsgálat

Mi az ultrahang?

Az ultrahang kifejezés valójában a fizikából származik. Olyan hangot értünk, amelyet az emberi fül már nem képes felfogni, mert frekvenciái meghaladják az emberi hallási tartományt. Az orvostudományban ebből kialakult egy képalkotó folyamat, amelyet gyakran köznyelven “ultrahangnak” neveznek. A helyes név a “szonográfia” lenne. Láthatóvá teszi a test belsejét – hanghullámok segítségével. Az orvosok arra használják az eljárást, hogy nyomokat szerezzenek olyan betegségekről, mint például a rák, és egyéb szöveti elváltozásokról, például törmelékről vagy gyulladásról.

Hogyan válnak képpé a hanghullámok?

A folyamat így működik: Először is, egy átalakító ultrahanghullámokat küld a testbe, és befogadja az izmok, a csontok és a szervek által generált visszhangot. A visszhang visszaverődésének idejétől függően az eszköz kiszámítja, hogy egy bizonyos szerv vagy szövetréteg milyen messze van a test felszínétől. A visszaverődő visszhang erőssége információt nyújt a szövet típusáról.. A test különböző szövetei, például szervei, csontjai vagy folyadékai is különböző mértékben engedik át vagy dobják vissza a hullámokat. Beszélünk a befogadásról és a reflektálásról is. A csontok például nagyobb ellenállást kínálnak a hanghullámokkal szemben, ezért erősen visszaverik őket. A folyadékok, például a húgyhólyag vagy a vér tartalma viszont szinte akadálytalanul engedik a hanghullámokat. Tehát nem tükrözik a hanghullámokat, vagy csak nagyon gyengén. A szonográfia ezeket a tulajdonságokat használja a képalkotáshoz.

Feltérképezhetőek vele a különféle lágyrészek, hasüregi szervek, a szív, a női és férfi belső nemi szervek, vagy akár az ízületek is.

  • Jól alkalmazható friss, vagy akár korábbi sérülések esetén is, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az ultrahang vizsgálat során csak a lágy kötőszöveti részeket látják, a csontos komponensek miatt gyakran kerülhet sor megelőző, vagy kiegészítő röntgen vizsgálatra is.
  • Bevethető még, a bizonytalan bőrfelszín alatt elhelyezkedő lágyrész daganatok szerkezeti, vagy mélységi megállapítására.

Keringési problémák, érszűkület, meszesedés, stroke, vagy trombózis megelőzésére és kontrollálására egy időben elvégzett Doppler ultrahang vizsgálat életmentő lehet. Ez a fajta ultrahang vizsgálat különösen fontos szerepet játszik idősek, kismamák, vagy a fent említett betegségekre hajlamosak életében.

Vannak-e kockázatok az ultrahangvizsgálaton?

Az ultrahangvizsgálatok (szonográfia) az előírásoknak megfelelő alkalmazás esetén alig jelentenek kockázatot. Ezért az ultrahangos diagnosztikát manapság szinte minden orvosi szakterület alkalmazza. Alacsony kockázatú, nem invazív alkalmazásnak tekinthető, amely fájdalommentesen és sugárterhelés nélkül végezhető. A röntgensugárzással ellentétben például a szonográfiában használt hanghullámok nem gyakorolnak káros hatást a sejtekre vagy a test sejtalkotóira.

Az ultrahangvizsgálatokat a Delfin Ultrahang Egészségügyi Szolgáltató Kft közreműködésével közösen végezzük.