Ágyéki gerinc MR

Ágyéki gerinc MR vizsgálat

A Lumbális vagy más néven ágyéki gerinc vizsgálattal határozhatjuk meg a gerincoszlop alsó szakaszának nem csontos elváltozásait. Többek között képet kaphatunk a porckorongok állapotáról, csontvelő és csigolya eltérésekről illetve a műtétek utáni kontrolra is kiválóan alkalmas.

Milyen tünetek megjelenésekor érdemes az ágyéki gerinc vizsgálatot elvégezni?

 • alsó végtagokban (láb) izomgyengeség vagy zsibbadás
 • érzéscsökkenés az alsó végtagokon
 • sugárzó fájdalom amely a lábak irányába tart
 • gerinc menti fájdalom
 • hirtelen fellépő derékfájdalom
 • kényszertartás a deréktájékon

A tünetek megjelenésével egyidejűleg javasoljuk a szakorvosi konzultációt.

Milyen betegségekkel függhet össze a fájdalom:

 • porckorongsérv vagy porckorong gyulladás
 • csigolyák gyulladásos folyamatai
 • ideggyökcsatorna és- /vagy gerinccsatorna szűkület

Milyen vizsgálat is az MRI?

MRI/Magnetic Resonance Imaging/ egy modern képalkotó eljárás, ahol a méréseket, képeket egy erős mágneses térben RF pulzusok segítségével készítjük. A testben lévő hidrogén protonokat gerjesztjük és minta vételezzük a vizsgálat során. Akár 3D képalkotás is lehetséges, illetve a test régiói a tér bármely irányában leképezhetők.

Hogyan készüljön az ágyéki gerinc vizsgálatra?

Vizsgálat előtt javasoljuk, hogy konzultáljon Ortopéd szakorvossal, Ideggyógyásszal/idegsebésszel esetleg Reumatológus szakorvossal.

A Natív (kontrasztanyag nélküli) MR nem igényel semmilyen előkészületet. A vizsgálatra a mágneses tér miatt semmilyen fém tárgyat nem lehet bevinni a vizsgáló helyiségbe. Természetesen egy erre kijelölt szobában ezeket a tárgyakat le tudják rakni.

Amennyiben kontrasztanyagos vizsgálatra lenne szükség ahhoz mindenféleképpen szükség van orvosi javaslatra. A vizsgálat előtt 6 órával kérjük, hogy ne fogyasszanak ételt.

Mi a menete az MRI vizsgálatoknak?

A páciens időpontot kér a vizsgálatára, majd a vizsgálati időpontja előtt 10-15 perccel megérkezik, hogy a bejelentkező lapot kitöltse. Ezután a szakszemélyzet segítségével előkészülnek a vizsgálatra.

A berendezésben kb. 20-30 percig kell feküdni, melyet hangulatvilágítással, igény szerint zenével teszünk komfortosabbá.  Közben a radiográfusok elkészítik a szükséges méréseket. Amennyiben a vizsgálat közben más eltéréseket találnak kollégáink, úgy azt plusz mérésekkel kiegészítik. Emiatt az alapvizsgálat időtartama esetleg elhúzódhat.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az ágyéki gerinc MR vizsgálat általában hanyatt fekvésben elhelyezkedve történik, de vannak olyan problémás esetek, amelyeknél oldalt vagy akár hason is el lehet végezni a kért vizsgálatot. Rendkívül fontos, hogy a vizsgálat alatt a páciens mozdulatlan maradjon, mert a képanyagot csak akkor lehet megfelelő minőségben előállítani.

Pácienseink minden rezdülését figyelik az operátoraink akik azonnal reflektálnak a problémákra. Befekvéskor mindent újra átbeszélnek a beteggel, aki egy vészgombot is kap a kezébe, hogy jelezni tudjon mielőbb probléma esetén.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Vizsgálatok előtt természetesen kikérdezzük pácienseinket a jelenlegi állapotukról, de amennyiben az alábbiak közül bármelyik eset felmerül akkor az időpont kérés előtt konzultáljanak Operátorainkkal, akik készséggel állnak rendelkezésükre.

 • Nem MR kompatibilis fémek a testben (pl defibrillátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok, szívritmus szabályozó, idegen fémtest (pl szilánk), bizonyos típusú implantátumok)
 • Terhesség első trimeszterében de terhesség alatt is kizárólag szakorvosi javaslatra
 • Rossz vesefunkciós értékekkel (kontrasztanyagos vizsgálatkor)
 • 180 kg feletti testsúly esetén (fizikális akadályokba ütközik-konzultációt igényel)
 • Kontrasztanyag szövődmények: Egyes vizsgálatoknál szükség lehet kontrasztanyag adására a vizsgálathoz. Amennyiben előző vizsgálata során a kontrasztanyag adás után bármilyen mellékhatást tapasztalt, azt a szakszemélyzetnek jelezze. Megfelelő orvosi hátérrel az esetleges allergiás reakciót kezeljük.

Mikor és hogyan kapom meg az eredményemet?

A vizsgálatot követően CD-n kapják meg pácienseink a képi anyagot illetve 24 órán belül emailen küldjük ki a szakradiológus által kiértékelt leletet.

Pácienseinknek lehetőségük van külön díjazás fejében Sürgősségi kiértékelésre is amely 1 vagy 4 óra alatt készül el illetve Angol nyelven is rendelkezésre tudjuk bocsátani.