Röntgen vizsgálat

Röntgen vizsgálatok a Medical Pointnál

A Medical Pointban használt Digitális röntgen már az új kornak megfelelő páciensbarát eszköz, amely kevesebb terheléssel jár a szervezet számára.

Röntgenvizsgálatot, bármely korosztálynál lehet végezni lehetőleg szakorvosi javaslatra.
Terhesség fennállása esetén vagy kisgyermekeknél csak nagyon indokolt esetben, de lehetőség szerint kerülendő vizsgálat. Intézetünkben jól képzett szakasszisztensek végzik vizsgálatainkat.

Röntgen vizsgálatok

Az elkészült felvételeket radiológus szakorvosok értékelik, melynek eredményét e-mailben küldjük ki pácienseinknek a vizsgálatot követő 24 órán belül.

Szakorvosaink az elkészült felvételeket azonnal meg tudják nézni és terápiás javaslatot tehetnek vagy kiegészítő vizsgálatra küldik tovább a betegeket.
Röntgen vizsgálatok elkészítésénél az asszisztensek maximálisan odafigyelnek pácienseink sugárvédelmére a megfelelő védőfelszerelésekkel.

Milyen esetben ajánlott a röntgen vizsgálat?

Mellkasfelvétel hosszú idő óta fennálló köhögés, műtét előtti kivizsgálás, alkalmassági vizsgálat
Csontok és ízületek vizsgálatára sérülések következtében vagy akár hosszabb ideje fennálló fájdalmak esetében
Traumás sérülések esés, ütés, ficam elsődleges vizsgálati eljárása törések, ficam megállapítására
Koponya felvételek készítése arcüreggyulladás kimutatása, traumás elváltozások
Gerincfelvételek csigolyák elváltozásainak megítélésére
Fül-orr-gégészeti problémákról melléküregek gyulladásos elváltozásai
Hasi kórképek bizonyos vizsgálatai

Klinikánkon végzett röntgen vizsgálatok:

A vizsgálatok mindig – minimum – két irányból készülnek, de például boka és váll esetében 3 irányból szükséges a vizsgálatot elkészíteni az esetleges elváltozások pontosítására. Kiegészítő speciális vizsgálatokat is lehet röntgennel készíteni, amelyet szakorvos indikálhat.

Gerinc röntgen
Hasi röntgen
Koponya röntgen
LS gerinc röntgen
Medence röntgen
Mellkas röntgen
Borda röntgen
Orrmelléküreg röntgen
Sacrum röntgen
Térd röntgen
Vese röntgen
Végtagi felvétel

Röntgen felvételeken láthatóvá válnak a csontok sérülései és törések. Az ízületekről készült felvételek a degenerációs elváltozások (kopások, ízületi rés beszűkülése, esetleg meszes felrakodások) diagnosztizálásához nélkülözhetetlen, mind az ortopéd, a reumatológus és a traumatológus szakorvosok számára.
A vizsgálatok mindig – minimum – két irányból készülnek, de például boka és váll esetében 3 irányból szükséges a képeket elkészíteni az esetleges elváltozások pontosítására. Kiegészítő speciális vizsgálatokat is lehet röntgennel készíteni, amelyet szakorvos indikálhat.

Röntgen vizsgálat árak

RöntgenÁrak
RTG vizsgálat 1 irányú10 000 Ft
RTG vizsgálat 2 irányú15 000 Ft
RTG teljes gerinc 2 irányú28 000 Ft
RTG további felvétel9 500 Ft
RTG sürgősségi leletezés 1 órán belül /külön kérhető/10 000 Ft

A röntgen vizsgálatot megelőzően mire figyeljenek:

Nem igényel különösebb előkészületet, a vizsgálat előtt lehet enni vagy inni és a gyógyszereket is be lehet venni. Gyakorlatilag közvetlenül a vizsgálat előtt fontos, hogy fémtartalmú anyag ne legyen a ruhánkban vagy rajtunk.

Vannak azonban olyan röntgen vizsgálatok, amelyhez szükséges éhgyomorra érkezni a pacienseknek, mint például: a natív vese felvétel.

Mennyi ideig tart és hogyan zajlik a röntgen vizsgálat?

Ez függ elsősorban a készített képanyag mennyiségétől, de általában pár percet vesz igénybe.

A röntgen egy olyan képalkotó vizsgálat, amely ionizáló sugárzás előállításával történik. A röntgensugarak egy részét a szervek elnyelik másik része áthalad a testen. A sugárzás akár káros is lehet a szervezetre, de a terheléssel járó dózisnál sokkal fontosabb a képanyagból nyert fontos információ, mint a kockázat. Természetesen megfelelő védőfelszerelések rendelkezésre állnak, amelyek maximálisan lecsökkentik ezeket a kockázatokat.

A sugárterhelés csökkentése érdekében a szakma szabályait maximálisan betartva figyelünk pácienseink egészségére.