Emlő MR vizsgálat

Nagyon fontos, hogy a komplex mammográfiai kivizsgálást nem helyettesíti, de kiválóan alkalmazható szükséges kiegészítő vizsgálatként. Elsődleges vizsgálatra a Mammográfia és Ultrahangvizsgálat a megfelelő módszer.

Milyen vizsgálat is az MRI?

MRI/Magnetic Resonance Imaging/ egy modern képalkotó eljárás, ahol a méréseket, képeket egy erős mágneses térben RF pulzusok segítségével készítjük. A testben lévő hidrogén protonokat gerjesztjük és minta vételezzük a vizsgálat során. Akár 3D képalkotás is lehetséges, illetve a test régiói a tér bármely irányában leképezhetők.

Milyen előnyei vannak az Emlő MR vizsgálatnak?

 • nincs röntgensugárzás
 • a mellkason nincs behúzás
 • jól alkalmazható kis mellekhez
 • különösen alkalmas olyan nők számára, akiknek nagyon sűrű mirigyszövetük van
 • a mellimplantátumok ellenőrzésére
 • nyomon követés és az ismert emlőrák kiújulásának tisztázására

Milyen betegségekkel függhet össze a fájdalom vagy tünet?

A emlő MR bizonyosságot ad az emlő implantátumok esetleges sérüléséről, elhelyezkedéséről és mértékéről is. Az emlőrák a nőknél a leggyakoribb daganattípus, minden nyolcadik nő szenved ettől.  A legnagyobb kockázati tényezők az életkor, a pozitív családi kórtörténet és a genetikai tényezők. Az emlők vizsgálatának célja az emlőrák megtalálása a lehető legkorábbi szakaszban, ahol a legjobb a gyógyulás esélye.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A páciens időpontot kér a vizsgálatára, majd a vizsgálati időpontja előtt 10-15 perccel megérkezik, hogy a bejelentkező lapot kitöltse. Ezután a szakszemélyzet segítségével előkészülnek a vizsgálatra.

Vizsgálat előtt érdemes szakorvosi konzultációt kérni. A hormonális változások miatt a megfelelő időszak a menstruáció 5.-15. napja között javasolt.

Natív vizsgálat esetén nincs különösebb teendője a páciensnek. Kontrasztanyagos vizsgálatot kizárólag szakorvosi javaslatra végzünk el.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A mell MR vizsgálata fájdalommentes, mert a mellet nem nyomják be, hanem inkább egy vizsgálati tekercsbe helyezik. Általában ez a szelíd és megbízható vizsgálat minden mellméretre alkalmas. A mell MRI-k egyetlen hátránya, hogy a mell legkisebb kalcium-lerakódása sem biztos, hogy teljes bizonyossággal látható. Ezekben a kalcium lerakódásokban daganatok lehetnek. Ezek a kalcium lerakódások általában mammográfiával mutathatók ki. Emiatt a mammográfia és az MRI vizsgálat kombinációja maximális biztonságot kínálhat.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Vizsgálatok előtt természetesen kikérdezzük pácienseinket a jelenlegi állapotukról, de amennyiben az alábbiak közül bármelyik eset felmerül akkor az időpont kérés előtt konzultáljanak Operátorainkkal, akik készséggel állnak rendelkezésükre.

 • Nem MR kompatibilis fémek a testben (pl defibrillátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok, szívritmus szabályozó, idegen fémtest (pl szilánk), bizonyos típusú implantátumok)
 • Terhesség első trimeszterében de terhesség alatt is kizárólag szakorvosi javaslatra
 • Rossz vesefunkciós értékekkel (kontrasztanyagos vizsgálatkor)
 • 180 kg feletti testsúly esetén (fizikális akadályokba ütközik- konzultációt igényel)
 • Kontrasztanyag szövődmények: Egyes vizsgálatoknál szükség lehet kontrasztanyag adására a vizsgálathoz. Amennyiben előző vizsgálata során a kontrasztanyag adás után bármilyen mellékhatást tapasztalt, azt a szakszemélyzetnek jelezze. Megfelelő orvosi hátérrel az esetleges allergiás reakciót kezeljük.

Mikor és hogyan kapom meg az eredményemet?

A vizsgálatot követően CD-n kapják meg pácienseink a képi anyagot illetve 24 órán belül emailen küldjük ki a szakradiológus által kiértékelt leletet.

Pácienseinknek lehetőségük van külön díjazás fejében Sürgősségi kiértékelésre is amely 1 vagy 4 óra alatt készül el illetve Angol nyelven is rendelkezésre tudjuk bocsátani.