Szív MR vizsgálat

A szív MRI vizsgálata a következő átfogó információkat nyújtja:

 • A szív méretei
 • A szívizom állapota és mozgása
 • A szívbillentyűk működőképessége
 • A szívizom keringési rendellenességei (ischaemia)
 • Friss infarktus észlelése
 • Hegek egy régi szívinfarktus után
 • A szívizom gyulladása (myocarditis)
 • Vérrög (trombus)
 • A szív vagy a szívizom egyéb rendellenességei, például veleszületett szívhibák
 • Daganatok
 • A szív általános működése

A cardiovascularis MRI egy EKG-vezérelt (szívműködés által irányított) MRI vizsgálat, amely a szív funkcionális és szöveti jellemzőit vizsgálja.

Megítélhető a szív nagysága, a szívüregek volumene és  azok falvastagsága. Képet kaphatunk az esetleges cisztákról, szövetszaporulatokról ill a szívben kialakult vérrög (thrombusokról), tumorokról. A szívburok állapotát megvizsgálhatjuk, betegségeit, detektálhatjuk az azon belüli esetleges folyadékgyülemet.

A szív MRI azon speciális képalkotók közé tartozik, amely képes mozgóképet készíteni a szívről, ezért hasonlóan a szívultrahanghoz, azonban annál sokkal részletesebb vizsgálatokra van lehetőségünk. Pontosan megítélhető a szív pumpafunkciója, a globális funkció. Főleg a szívizmot károsító betegségekben és azok terápiájának tervezésében van jelentősége.

Szívbillentyűk funkcionális vizsgálatára is lehetőségünk van. Hasonló módszerrel lehetőségünk van a nagyerek (pl. aorta) állapotáról és diagnosztizálható betegségeiről is teljes képet kapni.

A súlyozott szekvenciák T1 és T2 alkalmazásával, illetve kontrasztanyag használatával a szívizom életképességéről – pl. infarctus utáni állapot -, a szívizmot érintő gyulladásos folyamatokról (pl. myocarditis), azok következményeiről (pl. sarcoidosis), valamint a különböző cardiomyopathiák (HCM, DCM, ARVC) és tárolási betegségek (vastárolási betegés, Fabry’s disease, amyloidosis ) megítéléséről képes megfelelő állapotot alkotni.

A Viabilitas vizsgálatok az Infractuson átesett betegek esetében terápiás tervezés szempontjából nagyon fontosak és hasznosak.

Összességében a szívMR egy hasznos elem a vizsgálatokban mely alacsony rizikó mellett, sugárzás nélkül értékes információval szolgálhatja a cardiologiai betegek gyógyulását.

Milyen vizsgálat is az MRI?

MRI/Magnetic Resonance Imaging/ egy modern képalkotó eljárás, ahol a méréseket, képeket egy erős mágneses térben RF pulzusok segítségével készítjük. A testben lévő hidrogén protonokat gerjesztjük és mintavételezzük a vizsgálat során. Akár 3D képalkotás is lehetséges, illetve a test régiói a tér bármely irányában leképezhetők.

Hogyan készüljön a Szív MR vizsgálatra?

Vizsgálat előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakorvossal.

A Natív (kontrasztanyag nélküli) MR nem igényel semmilyen előkészületet. A vizsgálatra a mágneses tér miatt semmilyen fém tárgyat nem lehet bevinni a vizsgáló helyiségbe. Természetesen egy erre kijelölt szobában ezeket a tárgyakat le tudják rakni.

Amennyiben kontrasztanyagos vizsgálatra lenne szükség ahhoz mindenféleképpen szükség van orvosi javaslatra. A vizsgálat előtt 6 órával kérjük, hogy ne fogyasszanak ételt.

Mi a menete az MRI vizsgálatoknak?

A páciens időpontot kér a vizsgálatára, majd a vizsgálati időpontja előtt 10-15 perccel megérkezik, hogy a bejelentkező lapot kitöltse. Ezután a szakszemélyzet segítségével előkészülnek a vizsgálatra.

A berendezésben kb. 20-30 percig kell feküdni, melyet hangulatvilágítással, igény szerint zenével teszünk komfortosabbá.  Közben a radiográfusok elkészítik a szükséges méréseket. Amennyiben a vizsgálat közben más eltéréseket találnak kollégáink, úgy azt plusz mérésekkel kiegészítik. Emiatt az alapvizsgálat időtartama esetleg elhúzódhat.

Hogyan zajlik a Szív MR vizsgálat?

A Szív MR vizsgálat általában hanyatt fekvésben elhelyezkedve történik, de vannak olyan problémás esetek, amelyeknél oldalt vagy akár hason is el lehet végezni a kért vizsgálatot. Rendkívül fontos, hogy a vizsgálat alatt a páciens mozdulatlan maradjon, mert a képanyagot csak akkor lehet megfelelő minőségben előállítani.

Pácienseink minden rezdülését figyelik az operátoraink, akik azonnal reflektálnak a problémákra. Befekvéskor mindent újra átbeszélnek a beteggel, aki egy vészgombot is kap a kezébe, hogy jelezni tudjon mielőbb probléma esetén.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Vizsgálatok előtt természetesen kikérdezzük pácienseinket a jelenlegi állapotukról, de amennyiben az alábbiak közül bármelyik eset felmerül akkor az időpont kérés előtt konzultáljanak Operátorainkkal, akik készséggel állnak rendelkezésükre.

 • Nem MR kompatibilis fémek a testben (pl. defibrillátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok, szívritmus szabályozó, idegen fémtest (pl. szilánk), bizonyos típusú implantátumok)
 • Terhesség első trimeszterében de terhesség alatt is kizárólag szakorvosi javaslatra
 • Rossz vesefunkciós értékekkel (kontrasztanyagos vizsgálatkor)
 • 180 kg feletti testsúly esetén (fizikális akadályokba ütközik-konzultációt igényel)
 • Kontrasztanyag szövődmények: Egyes vizsgálatoknál szükség lehet kontrasztanyag adására a vizsgálathoz. Amennyiben előző vizsgálata során a kontrasztanyag adás után bármilyen mellékhatást tapasztalt, azt a szakszemélyzetnek jelezze. Megfelelő orvosi hátérrel az esetleges allergiás reakciót kezeljük.

Mikor és hogyan kapom meg az eredményemet?

A vizsgálatot követően CD-n kapják meg pácienseink a képi anyagot, illetve 24 órán belül emailen küldjük ki a szakradiológus által kiértékelt leletet.

Pácienseinknek lehetőségük van külön díjazás fejében Sürgősségi kiértékelésre is amely 1 vagy 4 óra alatt készül el, illetve Angol nyelven is rendelkezésre tudjuk bocsátani.