Has- Kismedence MR

Has- Kismedence MR vizsgálat

Problémái vagy panaszai vannak az emésztésével kapcsolatosan? Milyen tünetek megjelenésekor érdemes a vizsgálatot elvégezni?

Ha hasa görcsöl, fáj, puffad, kellemetlen hasi görcsök, hasi fájdalmak, esetlegesen székelési problémák, kellemetlen gázképződés, deréktáji vagy hastáji fájdalmak gyötrik, megoldás lehet a megfelelő diagnózisra az MRI.

A MRI erős a has, hasi lágyrészek (izmok, erek, zsírszövet, kötőszövet, a medence és a retroperitoneum összes szervének tisztázásában. A MRI előnye az összes többi képalkotó módszerrel szemben a szöveti differenciálódás különösen sokrétű lehetősége a modern eszközökkel elérhető magas képminőség mellett.

MRCP epeutak vizsgálata:

A vizsgálat az epe és a hasnyálmirigy vezetékének vizsgálata. Epeutak betegségei, elzáródásai, epekő, epehólyag epeút szűkület felderítésére szolgál.

Milyen vizsgálat is az MRI?

MRI/Magnetic Resonance Imaging/ egy modern képalkotó eljárás, ahol a méréseket, képeket egy erős mágneses térben RF pulzusok segítségével készítjük. A testben lévő hidrogén protonokat gerjesztjük és minta vételezzük a vizsgálat során. Akár 3D képalkotás is lehetséges, illetve a test régiói a tér bármely irányában leképezhetők.

Milyen betegségekkel függhet össze a fájdalom?

Kivizsgáljuk a belső hasi szerveket és ennek lehetséges elváltozásait, betegségeit mint például:

 • máj, epe, epekő, vese (veseciszta, daganat),
 • húgyhólyag betegségei, elváltozásai, vizelettartási problémák
 • mellékvese
 • hasnyálmirigy gyulladás,
 • gyulladásos bélbetegségek (Crohn, Colitis)
 • vastagbélgyulladás, olyan embereknél, akiknél a klasszikus kolonoszkópia nem végezhető el (meglévő ellenjavallatok pl. diverticulus)), alkalmas a bélműtét utáni és előtti ellenőrzésre és tervezésre is, polipok, elváltozások kimutatása fájdalommentesen
 • hasi lágyrészek elváltozásai, daganatai
 • nőgyógyászati panaszok, ismeretlen eredetű alhasi fájdalom, görcsök, vérzészavarok, fájdalmas menstruáció esetén, meddőség, klimaxos problémák
 • petefészek, méh, méhnyak elváltozásai, endometriózis, ciszták, miómák, daganatok kiszűrése

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálat előtt 6 órával kérjük, hogy ne fogyasszanak semmilyen ételt és csak szénsavmentes vizet ihatnak. Ha rendelkezik 1 hónapnál nem régebbi vesefunkciós lelettel, kérjük hozza magával. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre operátoraink a vizsgálat előtt tudnak készíteni eGFR gyorstesztet.

Vizsgálat előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakorvossal. A vizsgálatra a mágneses tér miatt semmilyen fém tárgyat nem lehet bevinni a vizsgáló helyiségbe. Természetesen egy erre kijelölt szobában ezeket a tárgyakat le tudják rakni.

Amennyiben kontrasztanyagos vizsgálatra lenne szükség ahhoz mindenféleképpen szükség van orvosi javaslatra.

Hogyan zajlik a Has- Kismedence MR vizsgálat?

A páciens időpontot kér a vizsgálatára, majd a vizsgálati időpontja előtt 10-15 perccel megérkezik, hogy a bejelentkező lapot kitöltse. Ezután a szakszemélyzet segítségével előkészülnek a vizsgálatra.

A has-kismedence vizsgálatnál is fontos, hogy a páciens mozdulatlan maradjon, mert a képanyagot csak akkor lehet megfelelő minőségben előállítani.

Pácienseink minden rezdülését figyelik az operátoraink, akik azonnal reflektálnak a problémákra. Befekvéskor mindent újra átbeszélnek a beteggel, aki egy vészgombot is kap a kezébe, hogy jelezni tudjon mielőbb probléma esetén.

Ennél a típusú vizsgálatnál kollégáink utasításaira figyelni kell, mert a vizsgálat bizonyos szakaszaiban teljes mozdulatlanságra van szükség.

A vizsgálat ideje várhatóan: 60 perc

Mikor nem végezhető el a Has- Kismedence MR vizsgálat?

Vizsgálatok előtt természetesen kikérdezzük pácienseinket a jelenlegi állapotukról, de amennyiben az alábbiak közül bármelyik eset felmerül akkor az időpont kérés előtt konzultáljanak Operátorainkkal, akik készséggel állnak rendelkezésükre.

 • Nem MR kompatibilis fémek a testben (pl defibrillátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok, szívritmus szabályozó, idegen fémtest (pl szilánk), bizonyos típusú implantátumok)
 • Terhesség első trimeszterében de terhesség alatt is kizárólag szakorvosi javaslatra
 • Rossz vesefunkciós értékekkel (kontrasztanyagos vizsgálatkor)
 • 180 kg feletti testsúly esetén (fizikális akadályokba ütközik – konzultáció szükséges)
 • Kontrasztanyag szövődmények: Egyes vizsgálatoknál szükség lehet kontrasztanyag adására a vizsgálathoz. Amennyiben előző vizsgálata során a kontrasztanyag adás után bármilyen mellékhatást tapasztalt, azt a szakszemélyzetnek jelezze. Megfelelő orvosi hátérrel az esetleges allergiás reakciót kezeljük.

Mikor és hogyan kapom meg az eredményemet?

A vizsgálatot követően CD-n kapják meg pácienseink a képi anyagot illetve 24 órán belül emailen küldjük ki a szakradiológus által kiértékelt leletet.

Pácienseinknek lehetőségük van külön díjazás fejében Sürgősségi kiértékelésre is amely 1 vagy 4 óra alatt készül el illetve Angol nyelven is rendelkezésre tudjuk bocsátani.