Hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat

Hasi- és kismedencei ultrahang

A vizsgálat során a hasi szervek közül a máj, az epeutak, epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, hasi nyirokcsomók, vesék és mellékvesék, a hasi aorta, húgyhólyag, valamint a kismedencében elhelyezkedő női- és férfi nemi szervek áttekintése történik. A gyomor és bélrendszer levegőtartalmuk miatt csak korlátozott mértékben vizsgálhatók.

Hogyan zajlik a hasi ultrahang vizsgálat?

Ultrahang vizsgálat budapest

Hanyatt fekve történik a teljes hasi terület szabadon hagyásával. Fájdalommentes vizsgálat ultrahang-hullámok segítségével. Zselés anyagot kenünk a páciens bőrére mely az ultrahangfejet segíti a könnyebb mozgásban. A vesék vizsgálatakor páciensünknek az oldalára kell fordulnia a jobb képi anyag eléréséhez.

A belső szervek a vizsgálófejnek köszönhetően megjelennek a képen amelynek következtében szükség esetén akár méréseket is lehet végezni az adott szervről.

Vannak-e kockázatok az ultrahangvizsgálaton?

Az ultrahangvizsgálatok (szonográfia) az előírásoknak megfelelő alkalmazás esetén alig jelentenek kockázatot. Ezért az ultrahangos diagnosztikát manapság szinte minden orvosi szakterület alkalmazza. Alacsony kockázatú, nem invazív alkalmazásnak tekinthető, amely fájdalommentesen és sugárterhelés nélkül végezhető. A röntgensugárzással ellentétben például a szonográfiában használt hanghullámok nem gyakorolnak káros hatást a sejtekre vagy a test sejtalkotóira.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A hasi ultrahang vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni és legalább 6 órával előtt már nem szabad étkezni. Fontos azonban, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon a páciens a hasi ultrahang előtt illetve vizsgálat előtt kb 30 perccel javasolt fél liter vizet elfogyasztani. Ez a vizsgálat teljességét szolgálja. Kimondottan kérjük pácienseinket, hogy teli hólyaggal érkezzenek.